Danmarks største nødbelysningssystem

Home/Nyheder/Danmarks største nødbelysningssystem
Det Nye Universitetshospital i Aarhus er ikke bare Danmarks største bygning, men har også landets største og mest sofistikerede sikkerhedsbelysningssystem.

Det Nye Universitetshospital i Aarhus er med sine knap 500.000 m2 både Danmarks største bygning og Nordeuropas største hospital.
Lige nu er store dele af hospitalet under opførelse eller ombygning, og her installerer UniPoint i etaper det, der er landets mest sofistikerede og komplekse nødbelysningssystem. Systemet består af komponenter fra ABB Kaufel.

“Folk forestiller sig ikke, at sikkerhedsbelysning er særligt avanceret, men dette er en af de mest avancerede systemer på markedet, og denne installation er en af de mest komplekse, der nogensinde er installeret, fortæller partner Torben Lohse fra UniPoint.

Ingen panik
ABB Kaufel-systemet består af fire hovedcentralanlæg, der er koblet til energiforsyningen og har batteribackup, samt over 300 understationer, der typisk er monteret i eltavlerummene i de enkelte bygninger på hospitalet. Understationerne måler ved hjælp af spændingsovervågningsmoduler på de respektive lysgrupper. Ved udfald aktiveres belyste skilte, der viser vej til nærmeste flugtvej, samt en række såkaldte ”panikarmaturer”, der kun tændes under nøddrift.

Der er en lang række lovmæssige krav til sikkerhedsbelysning, men funktionen er i bund og grund, at sikkerhedsbelysning gør det muligt at rømme bygningen, uden at der opstår panik, hvis strømmen går, og den almindelige belysning slukker, forklarer Torben Lohse.

Nem installation
Selvom systemet er meget komplekst, gør den decentrale struktur, at det er relativt simpelt at installere.

“Den decentrale struktur sparer plads og giver færre kabler og kortere kabelveje. Og når hovedcentralen er monteret som det første, kan der delidriftsættes på de enkelte etager, forklarer Torben Lohse.

Virtuel inspektion
For at opfylde myndighedskravene til inspektion af systemet er det udstyret med en visualiseringssoftware, der giver teknikerne nem mulighed for fejlfinding.

Brandmyndighederne kræver daglig, visuel inspektion, men hvis du vil gøre det i en bygning på knap 500.000 kvadratmeter, skal du have spist godt hjemmefra og huske at tage madpakke med.

I stedet gør vi det nu via softwaren, spøger Torben Lohse.

På det samlede hospitalet er der for nuværende mere end 3.000 sikkerhedsbelysningsarmaturer installeret, og flere kommer løbende til. I hver enkelt er der monteret et intelligent armaturmodul, der overvåger driften og er tilkoblet softwaren.

Uden visualiseringssoftwaren ville det ifølge UniPoint kræve tre til fire elektrikere at udføre det daglige eftersyn.

Og som overbygning på visualiseringssoftwaren, der som standard er bygget til drift på en almindelig pc, er der efter krav fra regionens it-afdeling blevet modificeret til at kunne driftes på en virtuel server.

En løsning, som nok ikke er set før nogetsteds, så også her er systemet i en liga for sig.

Hovedcentralanlæggene har en CPU og kommunikerer med over 300 understationer, der er fordelt ud over hele Det Nye Universitetshospital.